JavaScript is required for this website to work.
Multicultuur & samenleven

Sam van Rooy: ‘Potentieel nieuwe Sharia4Belgium in Antwerpen’

David Geens23/2/2022
Terreur in Antwerpen?

Terreur in Antwerpen?

foto © Belga

Groeit er een nieuwe Sharia4Belgium onder de radar van onze veiligheidsdiensten? Sam van Rooy geeft toelichting.

Bij een grote politieoperatie in Antwerpen werden enkele weken geleden vermoedelijke leden van een terroristische groep opgepakt. De federale gerechtelijke politie viel binnen op dertien adressen, onder meer in Borgerhout, Hoboken en Borsbeek.

Het federaal parket bevestigde dat de huiszoekingen door de onderzoeksrechter werden bevolen in het kader van een dossier wegens deelname aan activiteiten van een terroristische groep. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Sam van Rooy meer uitleg.

Jihadistische propaganda

Een aantal opgepakte leden van de terroristische groep waren eerder al in beeld gekomen in het kader van islamterreur, zegt van Rooy. Sommigen zelfs al als minderjarigen toen ze een aanslag beraadslaagden op het centraal station. ‘We kunnen ons dus de vraag stellen hoe het kan dat deze mensen opnieuw op vrije voeten waren.’

De groep zou zich beziggehouden hebben met het verspreiden van salafistisch-jihadistische propaganda. De politie vreesde dat de groep een potentieel nieuwe Sharia4Belgium zou kunnen worden, die actief anti-Westerse propaganda verspreidt via sociale media. Van Rooy vindt het opmerkelijk dat deze zaak net komt bovendrijven op het moment dat de leden van Voorpost in beroep zijn vrijgesproken voor hun spandoek ‘stop islamisering’. Eerder werden de vier Voorpost-leden voor de correctionele rechtbank veroordeeld voor aanzetten tot haat en geweld. In wat voor land zijn we terechtgekomen dat de leden van Voorpost strafrechtelijk vervolgd worden en dat op hetzelfde moment een nieuwe Sharia4Belgium in opbouw is, aldus van Rooy.

Nood aan transparantie

Van Rooy vindt dat hij als volksvertegenwoordiger te weinig informatie krijgt over het beleid van de Vlaamse Overheid en het Antwerps stadsbestuur tegen islamitische radicaliseringen. Er wordt enorm veel belastinggeld gebruikt voor het aanpakken van radicalisering, maar het is amper mogelijk om na te gaan hoe groot de impact van dat beleid is.

Studies tonen ook aan dat ongeveer de helft van de moslims in onze samenleving consistent fundamentalistisch zijn, zegt van Rooy. ‘Dat betekent dat er heel wat moslims zijn die vinden dat de koran boven onze wetten staat.’ Wanneer ik deze bevindingen voorleg bij Antwerps burgemeester Bart De Wever of minister van inburgering Bart Somers krijg ik hier amper reactie op, benadrukt van Rooy. ‘Er worden geen cijfers gedeeld over hoeveel fundamentalisten er worden opgevolgd.’

Volgens van Rooy heerst er onwil om dat weer te geven, omdat anders pijnlijk duidelijk wordt dat de lokale integrale veiligheidscellen niet naar behoren functioneren. ‘Men heeft geen zicht op wat er gaande is in de moslimgemeenschap.’ Wat het federale niveau betreft komt er wel een antwoord op hoeveel fundamentalisten er worden opgevolgd door de staatsveiligheid, maar dat cijfer is veel te laag. Men heeft noch de middelen, noch de manschappen om voldoende geradicaliseerde moslims op te volgen, zegt van Rooy.

Efficiënt inzetten van middelen

Van Rooy gelooft niet in deradicalisering. ‘Maar de veiligheidsdiensten moeten wel meer middelen krijgen om fundamentalisten op te volgen.’ Jaarlijks stroomt er heel wat geld naar de integratie -en diversiteitsindustrie, wat altijd goed bedoeld is, maar daardoor blijft er amper budget over voor onze veiligheid, luidt het. ‘Dat is een enorm prioriteitsprobleem binnen de Vlaamse regering en het Antwerps stadsbestuur.’

Er is een onoplosbaar probleem in onze samenleving om alle fundamentele moslims op te volgen, zegt van Rooy. ‘De macht van het geval speelt hier waardoor er keuzes moeten gemaakt worden.’ Daardoor blijft een groot deel onder de radar. Het is goed dat deze nieuwe Sharia4Belgium nu tijdig werd opgespoord, maar het is kwestie van tijd voor een nieuwe slapende cel in actie schiet, denkt van Rooy. ‘Niet alle fundamentalisten zullen overgaan tot het plegen van geweld, maar ze hebben wel lak aan onze regels en wetten.’

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties