JavaScript is required for this website to work.

De vergeten oorlog in Armenië duurt al honderd jaar

Boekenteam7/4/2023Leestijd 2 minuten

Tot op de dag van vandaag wordt de Armeense genocide ontkend. De geschiedenis zal vruchteloos speuren naar het woord ‘Armenië’.’

Tot op de dag van vandaag wordt de Armeense genocide ontkend, de volkerenmoord gepleegd in 1915 op 1 à 1,5 miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk. Sommige Belgische politici van Turkse origine verlieten liever het parlement om toch maar geen stem te moeten uitbrengen in het proces van erkenning.

De nazi’s zouden deze uitroeiings- en verzwijgingstactieken enige decennia later opnieuw toepassen. Winston Churchill waarschuwde herhaaldelijk tegen deze praktijken: ‘De geschiedenis zal vruchteloos speuren naar het woord “Armenië”.’

Plicht

‘We hebben de morele plicht om dit te blijven herinneren. De geschiedenis mag zich niet herhalen en daar moeten we elke dag aan werken door ons samen in te zetten voor vrede en rechtvaardigheid’, aldus toenmalig Kamervoorzitter Siegfried Bracke, honderd jaar na de feiten.

De wonde die deze volkerenmoord is, vormt mee de basis voor het conflict in Nagorno-Karabach, een Armeens enclave in Azerbeidzjan. Tot op vandaag strijdt er een Armeense gemeenschap om er te kunnen leven en een toekomst uit te bouwen. Onderzoeksjournalist Jens De Rycke (auteur van Het dagboek van granaten in Damascus) bestudeerde, analyseerde en vat samen in zijn boek: De vergeten oorlog, uitgegeven bij Doorbraak. Hij brengt getuigenissen van de lokale Armeense inwoners en verhaalt hun leven in de vergeten oorlog in Nagorno-Karabach.

Culturele moord

De Rycke interviewde veel getuigen uit de stad Hadroet, die zagen hoe hun huizen en kerken vernield werden door Azerbeidzjaanse troepen. Ook online verschenen er beelden van vernielingen van Armeense huizen, kerken en andere culturele plaatsen. Hiermee wil men de rechten van de Armeniërs in Nagorno-Karabach ontkrachten en de eeuwenoude Armeense aanwezigheid in de regio ontkennen, aldus De Rycke. Zo werd de kathedraal in de door Azeri’s veroverde stad Shushi herbouwd om de Armeense identiteit ervan te ontnemen.

In de zuidelijke Kaukasus barstte in september 2020 dit voorheen bevroren conflict tussen Azerbeidzjan en Armeniërs weer in alle hevigheid los. Na 44 dagen oorlog kwam er een staakt-het-vuren, maar bleef een blijvende vrede uit. Er zal rechtstreekse communicatie tussen Bakoe en de Armeniërs van Nagorno-Karabach moeten komen om de toekomst te bepalen.

Beide partijen zullen elkaars leed en positie moeten leren begrijpen, zegt De Rycke in een interview, vandaag op Doorbraak. Azerbeidzjan ontkent, net zoals Turkije, dat de Armeense genocide heeft plaatsgevonden. Maar het is net dit trauma dat er mede voor heeft gezorgd dat de Armeniërs tijdens de eerste oorlog in Nagorno-Karabach de Azeri’s met geweld uit de regio hebben verdreven.

De vergeten oorlog van Jens De Rycke is een uitgave van Doorbraak en verschijnt op 24 april 2023 – symbolisch want de dag dat de Armeense genocide wordt herdacht. Het boek is nu al te bestellen — levering vanaf 24/4/23.

De boekpresentatie ‘De vergeten oorlog’ vindt plaats op 28 april om 20u  in het ADVN, Lange Leemstraat 26 — 2018 Antwerpen.

Bestel hier uw exemplaar.

Wekelijks biedt het Boekenteam een exclusieve ‘lees’ aanbieding, terug te vinden in de Doorbraak boekenwinkel én in Boeken.cafe. Veel leesplezier!

Commentaren en reacties